26 Aralık 2015 Cumartesi     936

BORSAMIZ 2015 GAZİANTEP’İN YİLDİZLARİ ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen “2015 Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni” Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Ödül Törenine Borsamızı temsilen; Nizip Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mahmut Şahin, Yön. Kur. Bşk.Yrd. Zekeriya Özgen ve Genel Sekreter V. M.Eray Ölçal katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada, TOBB olarak asgari ücretin artırılmasıyla ilgili çalışmaları yakından takip ettiklerini söyledi.

Asgari ücretle mesajlar veren Hisarcıklıoğlu, "Biz, işçilerimiz 'az kazansın' demiyoruz, kesinlikle yanlış anlaşılmasın. Böyle bir talebimiz yok. Daha fazla kazansınlar. Çünkü onlar kazandıkça biz de kazanıyoruz. Onlar kazanmadan bizim kazanabilmemiz mümkün mü? Biz diyoruz ki sayın bakanım, benden bin 500 TL para çıkıyor, işçinin eline bin lira geçiyor. Bunu yapın bin 300 lira, zaten ben bin 500 lira vermeye devam edeyim. Ne var bunda, ben bin 500 lirayı zaten veriyorum. Helali hoş olsun bin 500'ü net alsınlar ona da razıyım, ama bir sene geçti asgari ücret artmadı. Enflasyon ve refah payını koyun ona da razıyım. Ondan ötesine razı değiliz haberin olsun. Niye razı değiliz, çünkü tamamının bize getireceği yük, tamamını bizlere yüklerseniz 26 milyar lira, bakınız sırf geçen yıl, vergi öncesi küçük orta boy işletmecileri, Türkiye işletmelerinin yüzde 99,2'si KOBİ’ler, bunların vergi öncesi karları 40 milyar lira, 26 lirasını biz asgari ücret diye dağıtırsak, bunların yarın ne yatırım yapacak, ne teşvik yapacak ne adam istihdam edebilecek, paraları kalmaz " diye konuştu.

Karşılıksız çek oranının bir önceki yıla göre yüzde 80 artış gösterdiğini, iş adamlarına karekodlu çekin kullanılmasını tavsiye eden Hisarcıklıoğlu, "Gaziantep'te anket yaptık. Ticaret borsası üyelerimin yüzde 90'ının bundan haberi yok. Vadeli çeki alırken vatandaşın bindiği arabaya, oturduğu eve, giydiği paltoya göre değil vatandaşın ödeme alışkanlıklarına göre, işi yapıp yapmadığına göre mal verme şansımız var. Sağ olsunlar yürürlüğe koydular. O yüzden sıkıntı yaşamamak için barkodlu çeki kullanın" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, Türkiye'nin zor bir dönem ve küresel konjonktürden geçtiğini belirtti.

Her şeyin güllük gülistanlık olmadığını, meselenin bugün bir ve beraber olup bu sıkıntıları aşmaktan, böyle bir dönemi fırsata çevirmekten geçtiğini ifade eden Şimşek, "İş yapmanın hilesi dürüstlükse refahın hilesi de reformdur. Başka da bir yolu yordamı da yoktur. Bunu da hep birlikte yapacağız. Çünkü reformlar toplumsal destek, güçlü siyasi irade, sahiplenme gerektirir. Normal şartlarda reform yapmak çok zordur ama imkansız değildir. O yüzden biz de böyle bir yolun arifesindedir. Hep birlikte bunu başaracağız" dedi.

Konuşmasına, "Türkiye: Yapısal Dönüşüm Vizyonu" adlı sunumla devam eden Şimşek, Türkiye'nin aslında uzun bir süre alt-orta gelir grubuna sahip bir ülke olduğunu, uzun yıllar da orada kaldığını, yakın dönemde ise 1. nesil reformları yaparak ülkeyi orta-üst gelir grubuna çıkardıklarını kaydetti.

Bir süredir bu konumda olunduğunu belirten Şimşek, reform yapmadan üst gelir grubuna çıkmanın artık imkansız olduğunu, o yüzden Türkiye'nin reformlara ihtiyacı olduğunu belirtti. Reformların ideal olarak uzlaşmayla yapıldığını dile getiren Şimşek, ancak Türkiye'de bunun ne yazık ki olması gerektiği kadar olmadığını aktardı.

Türkiye'de çalışabilir çağda bulunmasına rağmen istihdam oranının yüzde 50'nin biraz üzerinde olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti: "Yani çalışabilir çağda olup da özellikle genç ve kadınlar anlamında çok büyük bir nüfusumuz var. Ancak sistemimizdeki bazı katılıklar, bu çalışmaların önünde birer engel. Burada bir çok unsur var. Şu anda kıdem tazminatından işçilerin sadece yüzde 8'i yararlanabiliyor. Biz işçilerin hepsi yararlansın istiyoruz. 'Uluslararası standartlarda yeni bir model kuralım, Türkiye'nin tasarrufları artsın' diyoruz. Şirketlerimiz önlerini görebilsin, gelecekte kalabilecekleri riskleri fona para koyarak tedbir alsınlar. Bu kesinlikle tamamen işçilerimizin lehinedir. Dolayısıyla bizim maksadımız işçimizin haklarını garanti altına almaktır. Dünya standartlarındaki parametrik modelle bu sistemi yeniden kurgulamak istiyoruz."

Törene katılan Şimşek ve Hisarcıklıoğlu’na teşekkür eden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, konuşmasında, Gaziantep’in emekle, özveriyle ve cesaretle sürdürülen sanayileşme hikayesinin kahramanları olan üyelerine ödüllerini takdim edeceklerini söyledi.

Konukoğlu ülke ekonomisine yön veren en önemli şehirlerden birinin Gaziantep olduğunu söyledi.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde 130 bin kişiye istihdam sağlandığını ve 925 fabrikanın faaliyet gösterdiğini aktaran Konukoğlu, 5. Organize Sanayi Bölgesinde ise 117 fabrikanın inşaatına devam edildiğini vurguladı.

Konukoğlu, dış piyasalarda zor bir yıl geçmesine rağmen Gaziantep'in en fazla ihracat yapan ilk 10 şehir içerisinde 5'inci sıraya yükselmeyi başardığını sözlerine ekledi.

İş dünyası olarak vergi reformunun yapılmasını beklediklerini belirten Konukoğlu, istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesini isteyerek, "Biz, asgari ücret artışına karşı değiliz. İşçimizin daha fazla almasından mutlu oluruz. Bu konuda işveren, üzerine düşeni yapacaktır. Hükümetimizden bu yükü paylaşmasını, sigorta primi işveren payını düşürmesini istiyoruz" diye konuştu.