Commodity Exchange
Nizip Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı, Tarım ve Orman Bakanlığının Antep fıstığı ithalatına kapı aralayan düzenlemesine tepki gösterdi.
Başkan Sarı, kararın üreticiyi zor durumda bırakacağını belirterek, “Kuraklık ve zirai donla mücadele eden üreticilerimiz şimdi de ithalat lobilerinin baskısıyla iflasa sürüklenmek isteniyor. Türkiye fıstığının başkenti olan Nizip’te binlerce üretici zor durumdayken bu karar derhal geri çekilmelidir.”
Başkan Sarı devam eden açıklamasında “2024 yılında Antep fıstığı üretimi 383 bin tonla rekor seviyeye ulaşsa da, kuraklık ve zirai don nedeniyle bu yılki rekolte geçen senenin ancak yüzde 25’i oranında gerçekleşmiştir. TARSİM’in verilerine göre yalnızca don zararı 11,3 milyon TL’yi bulmuştur. Verim düşüklüğünden dolayı maliyetlerde ciddi artış yaşanmış olup fiyatlara etki etmiştir.
Türkiye’nin fıstık ihracatında son yıllarda önemli bir başarı kaydettiğini belirten Sarı, “2022’de 25 bin tonla 258 milyon dolar olan ihracatımız, 2023’te 32 bin tonla 318 milyon dolara çıktı. 2024’te 96 ülkeye 230 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Böyle bir tabloda ithalat kararı, üreticimize kuraklık kadar zarar verir.”
Baklava üreticilerinin fıstık maliyetini gerekçe göstererek ithalat talep ettiğini hatırlatan Sarı, “Bir kilo baklavada 100 gram fıstık kullanılıyor. Fıstık maliyeti 250 TL civarında. Bugün baklavanın kilosu 1.600 TL iken fiyat artışını fıstığa bağlamak doğru değildir. Sorun üretici değil, fırsatçılardır.
ABD, İran ve Suriye’den yapılacak kabuklu fıstık ithalatı için risk analizi dahi aranmayacak olmasını eleştiren Sarı, “Bu karar ithalat lobilerini memnun ederken, üreticiyi isyan noktasına getirmiştir. İthal fıstıkla kaliteli baklava üretilemez, binlerce aile geçim derdine düşer” uyarısında bulundu.
Başkan Sarı, “Eğer ki bundan sonrası için bir önlem alınacaksa üreticiyi çiftçiyi de mağdur etmeyecek şekilde bir çalışma olması lazım. Antep fıstığı artık yalnızca Gaziantep in değil birçok ilimizin geçim kaynağı olmuştur. İthalat açılacak olsa bile yerli üreticiyi korumak için üreticiyle doğrudan görüşmeler yapılmalıdır. Kuraklık, don ve artan girdi maliyetlerine karşı doğrudan ürün bazlı destek sistemleri devreye sokulmalıdır. Rekolte tahminleri bilimsel temele oturtulmalı, spekülasyonların önüne geçilmelidir. Fiyat istikrarı için lisanslı depoculuk ve ürün borsaları etkinleştirilmelidir, fıstık ithalatında gümrük oranlarının yerli üreticiyi koruyacak şekilde yeniden belirlenmelidir. ”
Üretici ve sektör temsilcileri ile iş birliği içinde çözüm yolları geliştirmeye devam edecek ve üreticimizin yanında olacaklarını belirten Başkan Sarı, “Yaşanan kuraklık sebebiyle ağaçlar kuruma noktasına gelmiş olduğunu acil suya ihtiyaç duyulduğunu ve bu konuda sulama projelerinin acilen hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.
|
2.10.2025 11:30
Ntb Başkanı İbrahim Sarı; Tobb Nefes Kredisi Yeniden Başlıyor
|
|
19.09.2025 17:22
Ntb Başkanı İbrahim Sarı’dan Fıstık İthalatına Tepki
|
|
19.09.2025 16:07
Milliyetçi Hareket Partisi’nden Ntb’ye Ziyaret
|
|
18.09.2025 16:37
Nizip Ticaret Borsası Birecik Belediye Başkanı Mehmet Begit’i Ziyaret Etti
|
|
18.09.2025 16:07
Nizip Ticaret Borsası’ndan Nizip Devlet Hastanesine Ziyaret
|
|
17.09.2025 16:32
Tobb Ve Ntb’den Öğrencilere Kırtasiye Desteği
|
|
12.09.2025 18:58
Ntb Başkanları Gaziantep İş Dünyası Buluşması Toplantısına Katıldı
|
|
5.09.2025 09:59
Ntb Başkanı İbrahim Sarı, Melbourne’daki 14. Dünya Odalar Kongresi’nde
|
|
3.09.2025 16:14
Avusturalya Türk Ticaret Odası İle Ntb Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
|
|
29.08.2025 14:42
Ntb Başkanları 30 Ağustos Zafer Bayramını Kutladı
|
|
21.08.2025 17:34
Ak Parti Gaziantep Milletvekili Özkeçeci Ve Beraberindeki Heyet Ntb’yi Ziyaret Etti
|
|
20.08.2025 16:54
Chp Milletvekilleri Nizip Ticaret Borsasını Ziyaret Etti
|
|
8.08.2025 13:52
Başkan Sarı Gto’da Düzenlenen Özbekistan Ülke Günü Etkinliğine Katıldı
|
|
29.07.2025 16:15
Gaziantep Defterdarı Ümit Güner Ve Beraberindeki Heyet Ntb’yi Ziyaret Etti
|
|
24.07.2025 16:42
Ntb Başkanı İbrahim Sarı’dan Faiz İndirimi Değerlendirmesi
|