3 Temmuz 2024 Çarşamba     125

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Kaçak Tohum Uyarısı !

Sayın Üyemiz, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından Borsamıza iletilen yazıda, Buğday Tohumu Kaçak Üretimi ve Destek Sahtekarlıkları konularında  uyarılarda bulunmaktadır.

I- BUĞDAY TOHUMU ÜRETİMİ; BU KONUDAKİ KAÇAK ÜRETİM ve
DESTEK SAHTEKÂRLIKLARI

Bilindiği üzere, ürün olarak tüm unlu mamullerin temelini oluşturan tohumluk buğday
üretimi; 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve ilgili Yönetmeliklerin ışığı altında devlet
kontrolü altında sertifikasyona tâbi şekilde yapılan özel bir üretim şeklidir.
Bu itibarla ülkemizdeki buğday tarımında kullanılan tohumlukların üretim ve dağıtımı ile
ilgili olarak, aşağıda sayılan yasa dışı uygulama; yasal çerçevesi dâhilinde buğday tohumluğu
üreten ve pazarlayan TSÜAB üyelerini olumsuz etkilediği gibi ÇİFTÇİLERİN de
aldatılmasına ve zarar görmesine neden olmaktadır.

1. Buğday tohumluğu üretimi, sertifikasyonu ve pazarlanmasında en önde gelen sorun,
piyasada bazı kişiler tarafından eleme yapılmak suretiyle elde edilen mahsulün
tohumluk ticaretine konu edilmesi ve haksız destek alınmasıdır.

2. Eleme yapan kişi ve/veya firmalar kayıt altında olmadıklarından bu gibi kişi veya
firmaların denetiminde eksiklikler söz konusudur.

3. Yasal olmayan usul ve esaslara göre mahsulden eleme yapmak suretiyle elde edilen
–sözde- tohumluklar, çoğu zaman ambalajı ve çeşitli sunumları ile aynı çeşidin
sertifikalı tohumluğu gibi satılmaktadır.

4. Bu gibi uygulamalar, mevzuata ve usulüne uygun üretim yapan TSÜAB üyelerinin
mağduriyeti yanında, ürün kalitesi ve verim açısından Ülkemiz adına büyük kayıplara
neden olmakta ve ÇİFTÇİLERİMİZİN de zarar görmesine yol açmaktadır.

Ekli Dosyalar :

İLGİLİ YAZI