+90 (342) 518 16 90 [email protected] ул. Джумхуриет (Cumhuriyet Cad.), трасса E-90, Низип / Газиантеп
NİZİP TBТоварная биржа

Güneydoğu Bulguru 88 Ülkeye Satıldı

10 Ekim 2016 Pazartesi 5 fotoğraf
Güneydoğu Bulguru 88 Ülkeye Satıldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından bu yılın 9 ayında 88 ülkeye yaklaşık 180 bin ton bulgur satildi, 71 milyon 901 bin dolar gelir elde edildi.

 

GAİB'in ihraç ettiği bulgur miktari, bu yıl 1 Ocak-30 Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 37 artış gösterdi. Türk ihracatçilari, pirincin anavatani sayilabilecek Uzakdogu ülkelerinden Çin'e 33 ton, Japonya'ya 79 ton, Güney Kore'ye 71 ton, Singapur'a ise 10 ton bulgur gönderdi.

 

Söz konusu dönemde Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin yani sıra Surinam, Cibuti, Gine ve Gabon'un aralarinda bulunduğu toplam 88 ülkeye 179 bin 602 ton bulgur satildi, karsiliginda 71 milyon 901 bin dolar gelir elde edildi. Geçen yılın aynı döneminde ise 68 milyon 427 bin dolar karsiliginda 131 bin 390 ton bulgur ihracatı gerçeklestirilmisti.

 

İBRAHİM SARI: "Son 10 yılda bulgur tüketimi artti."

 

Türkiye'nin önemli bulgur üretim tesislerinin bulunduğu Nizip ilçemizin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim SARI, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, son 10 yılda bulgur tüketiminin arttigini belirtti. Bulgurun tarihinin çok eskilere dayandigini dile getiren SARI, "Milli bakliyatimiz olan bulgur, dünyada pirinç ve makarna kadar taninan bir ürün değil. İnsanlar sagliklarina daha çok özen göstermeye basladigi için de özellikle son 10 yildan beri bulgurun tüketimi artti." dedi.

 

Bulgurun nisasta barindirmadigini ve seker hastalari için ideal bir ürün olduğunu vurgulayan SARI, bu ürünün son yıllarda diyetisyenler tarafından da önerilmeye baslandigini kaydetti.

 

Diğer bakliyatlara göre raf ömrü oldukça uzun olan bulgurun Türkiye için stratejik bir ürün olduğuna dikkati çeken SARI, söyle konuştu: "Sağlığını düsünen insanlar pirinçten bulgura yöneliyor. Bu işin piri ve merkezi Türkiye. Dünyaya tanitmamiz çok önemli. Bunu yapabilirsek bulgurda yol alacagimiza inanıyorum. Su an bulgur ihracatinda istedigimiz noktada degiliz. Bunun çok daha fazla olması gerekiyor. Bulguru iyi tanitabilirsek pirincin önüne geçecegini düsünüyorum. Su anda Türkiye'de kurulu yıllık 2,5 milyon ton üretim kapasiteli bulgur tesislerimiz var. Dünyayı bulgura alistirmak bizim için çok önemli.".