Nizip'te faaliyet gösteren Zeytinyağı üreticilerini ve kilit karar alicilari bir araya getiren ve Nizip Kaymakamlığı, Nizip Ticaret Odası, Nizip Ticaret Borsası ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliği ile organize edilen "Zeytinyağı Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri" çalıştayı Nizip Ticaret Odası Meclis toplantı salonunda yapıldı.
Gerçekleşen toplantıya Borsamızı temsilen Meclis Başkanımız Mahmut ŞAHİN, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Zekeriya ÖZGEN, Genel Sekreter Eray ÖLÇAL, Laboratuar Sorumlusu Songül İnal SÖNMEZ, Kalite ve Akreditasyon Sorumlusu Abuzer KÜPELİ, Basın Yayın Haberlesme Sorumlusu İsmet SÖNMEZ katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt "Bu yıl Nizip'te zeytin ürünü olarak rekolte çok düsüktür. Bu nedenle hem salamura hem de zeytinyağı olarak ilçemize yeterli olmayacagini belirtmek isterim. Üreticilerimizin ve zeytinyağı ticaret ile faaliyette bulunan firmalarımızın Nizip Zeytinyağı markasini korumak adına radikal kararlar alınması sarttir. Etiketsiz, beyaz markasiz tenekelere dolum yapilmamasi, Tagsis uygulanmamasi, Markalasmaya önem verilmesi, Kontrol ve denetimlerin yapılmasına destek sağlanması, Coğrafi isaretimizin kullanilmasi ve yayginlastirilmasi gerekir." dedi.
NİZİP ZEYTİNYAĞI MEVCUT SORUNLAR
Zeytin üretiminde tarımsal alanda çiftçinin karsilastigi sorunlar
- Üreticinin bilgi ve eğitim eksikligi
- Antep Fıstığı üretimine göre ikinci planda kalmasi, agaçlarin sökülmesi
- Sulama kaynaklarinin yetersiz olması ve zorlu iklim sartlari
- Ürün hasadinda yaşanan zorluklar
Zeytinyağı işleme tesislerinde yaşanan sektörel sorunlar
- Dolumu yapılan tenekelerin etiketsiz ve kapaklarin mühürsüz olması
- Zeytinyağı üretim tesislerinde depolama sartlarinin yetersiz olması
- Üretim tesislerinde kalifiye eleman (Mühendis) çalistirilmamasi
- İsletmelerde üretim teknigi konusunda standardin olmaması
- Zeytinyağı sektöründe markalaşma sorunları
- Sektörde faaliyet gösteren firmaların ortak çalışma yapamamalari (kooperatif, tanıtım grubu vb.)
Nizip zeytinyaginin tanitimina yönelik sorunlar
- Zeytinyagina bitkisel yaglarin karistirilmasi (Tagsis)
- Halkin bilinçsiz yağ tüketimi yapmasi (kizartmalik ve yemeklik yağ kullanımı konusunda bilgi eksikligi)
- Etiketsiz tenekelere ilgi gösterilmesi
- Denetimlerin yetersizligi
- Dergi, brosür, kitap, tanıtım filmi vs yetersiz olması

