+90 (342) 518 16 90 [email protected] Cumhuriyet Cad., on the E-90 Highway, Nizip / Gaziantep
NİZİP TBCommodity Exchange

İç İsleri Bakanlığı Tarafından Yayınlanan Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi

27 Nisan 2021 Ulusal 13 dk okuma
İç İsleri Bakanlığı Tarafından Yayınlanan Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi

Covid-19 virüsünün mutasyona ugrayan yeni varyantlari sonrasında artan bulasiciligiyla birlikte Koronavirüs (Covid-19) salgininin toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından olusturdugu riski yönetme ve hastaligin yayilim hizini kontrol altında tutma amacıyla yeni tedbirlerin alınması gerekmis ve 13 Nisan 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında alınan kararlar doğrultusunda 14 Nisan 2021 Çarşamba gününden itibaren iki haftalık kısmi kapanma sürecine girilmistir.

Gelinen asamada temel usul ve esaslari 14.04.2021 tarih ve 6638 sayılı Genelgemizle belirlenen kısmi kapanma tedbirleri sonrasında salginin artış hizinin önce yavasladigi, akabinde durdugu, son günlerde ise bir düsüs egilimine girdigi görülmektedir.

Bu çerçevede 26.04.2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararlar doğrultusunda; halihazirda uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek tam kapanma dönemine geçilecektir. 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma döneminde ülke genelini kapsayacak şekilde aşağıdaki tedbirlerin alınması gerektiği degerlendirilmektedir.

Tam kapanma döneminde 14.04.2021 tarih ve 6638 sayılı Genelgemizde belirtilen tedbirlere ilave olarak;

1. Sokağa Çıkma Kısıtlaması

Hafta içi hafta sonu ayrimi olmaksizin 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da baslayip 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’te bitecek şekilde tam zamanli sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktir.

1.1- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamamasi, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliligini sağlamak amacıyla Ek’te belirtilen yerler ve kişiler kisitlamadan muaf tutulacaktir.

Sokağa çıkma kisitlamasina yönelik taninan muafiyetler, 14.12.2020 tarih ve 20799 sayılı genelgemizde açikça belirtildigi şekilde muafiyet nedeni ve buna bağlı olarak zaman ve güzergâh ile sınırlı olup, aksi durumlar muafiyetlerin kötüye kullanımı olarak görülerek idari/adli yaptirimlara konu edilecektir.

1.2- Sokağa çıkma kisitlamasinin olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemisçi ve tatlicilar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaslarimiz zorunlu ihtiyaçlarinin karsilanmasi ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak sartiyla (engelli vatandaslarimiz hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemisçi ve tatlicilara gidip gelebilecektir.

Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemisçi, tatlicilar ve online siparis firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir.

Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanin altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı kalacaktir.

1.3- Sokağa çıkma kisitlamasinin olduğu günlerde yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yerler) sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebileceklerdir.

Yeme-içme yerleri ile online yemek siparis firmaları Ramazan ayı sonuna denk gelen 13 Mayıs 2021 Perşembe gününe kadar 24 saat esasina göre paket servis yapabilecektir. Yeme-içme yerleri ile online yemek siparis firmaları Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte saat 01.00’e kadar paket servis yapabilecektir.

1.4- Tam kapanma döneminde ekmek üretiminin yapıldığı firin ve/veya unlu mamul ruhsatli iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacaktır (Bu iş yerlerinde sadece ekmek ve unlu mamul satışı yapilabilir.). Vatandaslarimiz ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarinin karsilanmasi ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak sartiyla (engelli vatandaslarimiz hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan firina gidip gelebileceklerdir.

Firin ve unlu mamul ruhsatli iş yerlerine ait ekmek dagitim araçlariyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapilabilecek, sokak aralarinda kesinlikle satış yapilmayacaktir.

1.5- Sokağa çıkma kısıtlaması sırasında yukarıda belirtilen temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satildigi yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamamasi amacıyla muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında tüm ticari işletme, iş yeri ve/veya ofisler kapalı olacak olup uzaktan çalışma haricinde yüz yüze hizmet verilmeyecektir.

1.6- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan dönemde konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması vatandaslarimiz açısından sokağa çıkma ve/veya şehirler arası seyahat kisitlamasindan muafiyet saglamayacak olup bu dönemde konaklama tesisleri sadece zorunlu durumlara bağlı olarak seyahat izin belgesi alan kisilere hizmet verebileceklerdir.

1.7- Yabancilara yönelik sokağa çıkma kisitlamasina dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancilari kapsamakta olup; ikamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsami dışında ülkemizde bulunan yabancilar sokağa çıkma kisitlamalarina tabidirler.

1.8- Tam kapanma sürecinde kendi ihtiyaçlarini karsilayamayacak durumdaki ileri yaş gruplarindaki veya ağır hastaligi olan vatandaşlarımızın 112, 155 ve 156 numaralari üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçlari VEFA Sosyal Destek Gruplarinca karsilanacak olup, bu konuda gerek personel görevlendirilmesi gerekse ihtiyaçlarin bir an evvel giderilmesi bakımından gerekli tedbirler Valiler ve Kaymakamlar tarafından alınacaktır.

2. Şehirler Arası Seyahat Kısıtlaması

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar vatandaşlarımızın şehirler arası seyahatlerine zorunlu haller dışında izin verilmeyecektir.

2.1- Şehirler arası seyahat kisitlamasinin istisnalari;

Zorunlu bir kamusal görevin ifasi kapsamında ilgili Bakanlık ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmis olan kamu görevlileri (müfettis, denetmen vb.) kurum kimlik kartı ile birlikte görev belgesini ibraz etmek kaydıyla bu hükümden muaf tutulacaktir.

Kendisi veya esinin, vefat eden birinci derece yakininin ya da kardesinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil islemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakininin e-Devlet kapisindaki İçisleri Bakanligina ait e-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacaklari başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kisiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakinlarina gerekli seyahat izin belgesi olusturulacaktir.

Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaslarimizdan herhangi bir belge ibrazi istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile saglanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır.

2.2- Zorunlu Hal Sayilacak Durumlar;

Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asil ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alinmis doktor randevusu/kontrolü olan,

Kendisi veya esinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakinina ya da kardesine refakat edecek olan (en fazla 2 kişi),

Bulunduğu sehre son 5 gün içerisinde gelmis olmakla beraber kalacak yeri olmayip ikamet ettikleri yerlesim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldigi araç plakasi, seyahatini gösteren baskaca belge, bilgi ile ibraz edenler),

ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sinavlara katilacak olan,

Askerlik hizmetini tamamlayarak yerlesim yerlerine dönmek isteyen,

Özel veya kamudan günlü sözlesmeye davet yazısı olan,

Ceza infaz kurumlarindan saliverilen,

Kişilerin zorunlu hali bulunduğu kabul edilecektir.

2.3- Vatandaslarimiz, yukarıda belirtilen zorunlu hallerin varlığı halinde bu durumu belgelendirmek kaydıyla; e-devlet üzerinden İçisleri Bakanligina ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlik bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurullarindan izin almak kaydıyla seyahat edebileceklerdir. Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kisitlamasindan muaf olacaktır.

2.4- Tam kapanma sürecinde seyahat izin taleplerinde yasanabilecek artış göz önünde bulundurularak Vali ve Kaymakamlarimizca yeterli sayıda personel görevlendirilmesi başta olmak üzere seyahat izin taleplerinin hızlı bir şekilde degerlendirilerek karara baglanabilmesi için her türlü tedbir alınacaktır.

2.5- Belirtilen dönem içerisinde uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu ulaşım araciyla seyahat edecek kisilere biletleme islemi yapilmadan önce mutlaka seyahat izin belgesinin olup olmadigi kontrol edilecek, geçerli bir seyahat izninin bulunması halinde biletleme islemi gerçekleştirilecektir.

Uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu tasima araçlariyla yapılacak seferlerde yolcularin araçlara kabulü öncesinde HES kodu sorgulamasi muhakkak yapılacak ve tanili/temasli gibi sakincali bir durumun olmaması halinde araca alınacaktır.

2.6- Şehirler arası faaliyet gösteren toplu tasima araçlari (uçak hariç); araç ruhsatinda belirtilen yolcu tasima kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edebilecekler ve araç içindeki yolcularin oturma sekli yolcularin birbirleriyle temasini engelleyecek (1 dolu 1 bos) şekilde olacaktır.

3. Tam kapanma sürecinde sağlık, güvenlik, acil çağrı gibi kritik görev alanlari hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluslarinda hizmetlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan asgari personel seviyesine düsülecek (asgari personel seviyesi toplam personel sayisinin % 50’sini asmayacak ölçüde) şekilde uzaktan veya dönüsümlü çalışmaya geçilecektir.

Bu dönemde;

Uzaktan ve dönüsümlü çalışmaya tabi kamu personeli, herhangi bir özel muafiyete sahip olmamalari nedeniyle diğer vatandaşlarımızın tabi olduğu esaslar haricinde ikametlerinden ayrilmayacaklardir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binalarinda/yerlerinde görev alacak kamu personeli için yetkili yönetici tarafından bu durumu ortaya koyan görev belgesi düzenlenecek ve görevli olduğu zaman dilimi içerisinde ikameti ile iş yeri arasındaki güzergahla sınırlı şekilde muafiyete tabi olacaktır.

4. İller arası hareketliligin zorunlu olduğu mevsimlik tarım isçileri, hayvancılık ve aricilik faaliyetlerinde salginla mücadele kosullarina uygun hareket edilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda valilikler tarafından gerekli tedbirler es zamanli olarak alınacak, bu baglamda mevsimlik tarım isçilerinin iller arası hareketliligi ile konaklayacaklari alanlarda alınacak tedbirler ve iller arası hayvancılık ve aricilik faaliyetleri konusunda Bakanligimizca yeni bir Genelge yayimlanincaya kadar 03.04.2020 tarih ve 6202 sayılı Genelgemizde belirlenen esaslara göre hareket edilecektir.

5. Tam gün uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması tedbirinin konut sitelerinde de uygulanmasini temin etmek amacıyla site yönetimlerine sorumluluk verilecek, site içerisinde izinsiz şekilde disari çıkan kişilerin (özellikle çocuklarin ve gençlerin) ikametlerine dönmeleri konusunda uyarilmalari saglanacaktir.

6. Sokağa çıkma süresi boyunca sokak hayvanlarinin beslenmelerine özel önem verilecek, bu kapsamda Vali/Kaymakamlar tarafından yerel yönetimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile gerekli koordinasyon tesis edilerek sokak hayvanlarinin beslenmeleri için gerekli tedbirler alınacak, bu amaçla başta hayvan barinaklari olmak üzere park, bahçe, orman gibi sokak hayvanlarinin doğal
yaşam alanlarina düzenli olarak mama, yem, yiyecek ve su birakilmasi saglanacaktir.

7. Denetim Faaliyetlerinin Etkinliginin Artırılması

7.1- Tam kapanma döneminde kolluk kuvvetlerinin tam kapasiteyle denetim faaliyetlerine katılımı sağlanacak, özellikle sokağa çıkma ile şehirler arası seyahat kisitlamalari başta olmak üzere kolluk kuvvetleri tarafından kapsamlı, geniş katilimli, etkili ve sürekli denetim faaliyetleri planlanarak uygulamaya geçirilecektir.

7.2- Sokağa çıkma kisitlamalari sırasında;

Muafiyet taninan iş yerlerinde çalisildigina dair gerçege aykiri belge düzenlenmesi,

Özel sağlık kuruluslarindan sahte randevu alınması,

Firin, market, bakkal, kasap, manav, kuruyemisçi veya tatlicilara çikis serbestisinin maksadini asan şekilde kullanımı (markete ailece gidilmesi gibi),

Çiftçi Kayıt Belgesinin (ÇKS) amaç dışı kullanilmasi gibi durumlarda muafiyetlerin giderek artan bir siklikla kötüye kullanildigi göz önünde bulundurularak, bu suistimallerin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından her türlü tedbir alınacak ve yapılacak denetimlerde bu hususlarin kontrolü özellikle saglanacaktir.

7.3- Şehirler arası seyahat kisitlamasinin etkinliginin artırılması amacıyla sehirlerin tüm giriş ve çikislarinda (iller arası koordinasyon saglanmak kaydıyla) kontrol noktalari olusturulacak, kontrol noktalarinda görevlendirilecek yeterli sayıda kolluk personeli (trafik ve asayis birimlerinden) marifetiyle toplu ulaşım araçlariyla veya özel araçlarla yolculuk edenlerin seyahat izin belgelerinin olup olmadigi muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecektir.

7.4- Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan tam kapanma döneminde, vatandaşlarımızın sadece temel ihtiyaçlarinin giderilmesi amacıyla açık tutulacak firin, market, bakkal, kasap, manav, kuruyemisçi ve tatlici gibi iş yerlerinin çevresinde gerekli kontrollerin yapilabilmesi için yeterli sayıda kolluk personeli görevlendirilecek; yürütülecek devriye ve denetim faaliyetlerinde, bu iş yerlerinin kurallara uyup uymadiklari ile vatandaşlarımızın bu iş yerlerine gidislerinde araç kullanmama ve ikametlerine en yakın yere gitme kuralina riayet edip etmedikleri kontrol edilecektir.

EK: Sokağa Çıkma Kisitlamasindan Muaf Yerler ve Kişiler Listesi

Sokağa çıkma kisitlamalarinin uygulanacagi günlerde istisna kapsamında olduğunu belgelemek ve muafiyet nedeni/güzergahi ile sınırlı olmak kaydıyla;

1. TBMM üyeleri ve çalışanları,
2. Kamu düzeni ve güvenliginin saglanmasinda görevli olanlar (özel güvenlik görevlileri dâhil),
3. Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanlari, limanlar, sınır kapilari, gümrükler, karayollari, huzurevleri, yaşlı bakim evleri, rehabilitasyon merkezleri, PTT vb.), buralarda çalışanlar ile ibadethanelerdeki din görevlileri, Acil Çağrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, İl/İlçe Salgın Denetim Merkezleri, Göç İdaresi, Kızılay, AFAD ve afet kapsamindaki faaliyetlerde görevli olanlar ve gönüllü olarak görev verilenler, cemevlerinin dede ve görevlileri,
4. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri ile buralarda çalışanlar, hekimler ve veteriner hekimler,
5. Zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılay'a yapılacak kan ve plazma bagislari dahil),
6. İlaç, tibbi cihaz, tibbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyet yürüten iş yerleri ile buralarda çalışanlar,
7. Üretim ve imalat tesisleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yerlerde çalışanlar,
8. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanmasi, işlenmesi, ilaçlanmasi, hasadı, pazarlanmasi ve nakliyesinde çalışanlar,
9. Tarımsal üretime ilişkin zirai ilaç, tohum, fide, gübre vb. ürünlerin satışı yapılan iş yerleri ve buralarda çalışanlar,
10. Yurt içi ve dışı tasimacilik (ihracat/ithalat/transit geçisler dâhil) ve lojistigini yapan firmalar ve bunların çalışanları,
11. Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiginde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı tasimacilik, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar,
12. Oteller ve konaklama yerleri ile buralarda çalışanlar,
13. Sokak hayvanlarini besleyecek olanlar, hayvan barinaklari/çiftlikleri/bakim merkezlerinin görevlileri/gönüllü çalışanları ve 7486 sayılı Genelgemizle oluşturulan Hayvan Besleme Grubu üyeleri,
14. İkametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarinin zorunlu ihtiyacini karsilamak üzere disari çikanlar,
15. Gazete, dergi, radyo, televizyon ve internet medya kuruluşları, medya takip merkezleri, gazete basim matbaalari, bu yerlerde çalışanlar ile gazete dagiticilari,
16. Akaryakit istasyonlari, lastik tamircileri ve buralarda çalışanlar,
17. Sebze/meyve ve su ürünleri toptanci halleri ile buralarda çalışanlar,
18. Ekmek üretiminin yapıldığı firin ve/veya unlu mamul ruhsatli iş yerleri, üretilen ekmegin dagitiminda görevli olan araçlar ile buralarda çalışanlar,
19. Cenaze defin islemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri vb.) ile birinci derece yakinlarinin cenazelerine katilacak olanlar,
20. Dogalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet gösteren büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve dogalgaz çevrim santralleri gibi) ile bu yerlerde çalışanlar,
21. Elektrik, su, dogalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye ugramamasi gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arizalarinin giderilmesinde görevli olanlar ile servis hizmeti vermek üzere görevde olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları,
22. Kargo, su, gazete ve mutfak tüpü dagitim şirketleri ve çalışanları, 
23. Mahalli idarelerin toplu tasima, temizlik, kati atik, su ve kanalizasyon, karla mücadele, ilaçlama, itfaiye ve mezarlik hizmetlerini yürütmek üzere çalisacak personeli,
24. Şehir içi toplu ulaşım araçlarinin (metrobüs, metro, otobüs, dolmus, taksi vb.) sürücü ve görevlileri,
25. Yurt, pansiyon, santiye vb. toplu yerlerde kalanlarin gereksinim duyacagi temel ihtiyaçlarin karsilanmasinda görevli olanlar,
26. İş sağlığı ve güvenliği ile iş yerlerinin güvenligini sağlamak amacıyla iş yerlerinde bulunması gerekli olan çalışanlar (iş yeri hekimi, güvenlik görevlisi, bekçi vb.),
27. Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi “Özel Gereksinimi” olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri,
28. Mahkeme kararı çerçevesinde çocuklari ile sahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararini ibraz etmeleri şartı ile),
29. Yurt içi ve yurt dışı müsabaka ve kamplara katilacak olan milli sporcular ile seyircisiz oynanabilecek profesyonel spor müsabakalarindaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler,
30. Bankalar başta olmak üzere yurt çapinda yaygin hizmet agi olan kurum, kuruluş ve işletmelerin bilgi işlem merkezleri ile çalışanları (asgari sayıda olmak kaydıyla),
31. ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sinavlara katilacagini belgeleyenler (bu kişilerin yanlarinda bulunan es, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sinav görevlileri,
32. İl/İlçe Umumi Hifzissihha Kurullarinca izin verilen, şehirler arası karayollari kenarinda bulunan dinleme tesislerinde yer alan yeme-içme yerleri ve buralarda çalışanlar,
33. Zorunlu müdafi/vekil, durusma, ifade gibi yargisal görevlerin icrasiyla sınırlı kalmak kaydıyla avukatlar,
34. Dava ve icra takiplerine ilişkin yapılacak zorunlu iş ve islemler için adliyelere gitmesi gereken taraf veya vekilleri (avukat) ile mezat salonlarina gidecek ilgililer,
35. Araç muayene istasyonlari ve buralarda çalışan personel ile araç muayene randevusu bulunan tasit sahipleri,
36. Milli Eğitim Bakanlığı EBA LISE TV MTAL ve EBA platformunda yayinlanmak üzere Bakanliga bağlı mesleki ve teknik ortaögretim okul/kurumlarinda çalışmaları devam eden uzaktan eğitim video çekimi, kurgu ve montaj faaliyetlerini yürütmekte olan ya da söz konusu çalışmaların koordinasyonunu sağlayan personel,
37. Profesyonel site yöneticileri ile apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarina dair belgeyi ibraz etmek ve ikametleriyle görevli oldukları apartman veya sitelere gidis-gelis güzergâhiyla sınırlı olmak kaydıyla apartman ve sitelerin temizlik, isinma vb. islerini yerine getiren görevliler,

38. İş yerinde bulunan hayvanlarin günlük bakim ve beslenmelerini yapabilmek için ikamet ile iş yeri arasındaki güzergâh ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvan satışı yapan iş yerlerinin sahipleri ve çalışanları,
39. Sadece yaris atlarinin bakim ve beslenmelerini ve yarislara hazirlik antrenmanlarini yapmak ve ikamet ile yaris ya da antrenman alani arasındaki güzergâhla sınırlı kalmak kaydıyla at sahipleri, antrenörler, seyisler ve diğer çalışanlar,
40. Sadece ilaçlama faaliyetleri için zorunlu olan güzergâhlarda kalmak ve bu durumu belgelemek kaydıyla iş yerlerinin hasere ve diğer zararli böceklere karşı ilaçlamasini yapan firmalarda görevli olanlar,
41. Muafiyet nedenine bağlı olmak ve ikametlerinden iş yerlerine gidis/gelisleri ile sınırlı olmak kaydıyla serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler, yeminli mali müşavirler ile çalışanları,
42. 10.00-16.00 saatleri arasında sayilari banka yönetimlerince belirlenecek şekilde sınırlı sayıda şube ve personel ile hizmet verecek olan banka subeleri ile çalışanları,
43. Nöbetçi noterler ile buralarda çalışanlar.