Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerimizde ve ilçelerimizde son günlerde iş dünyasının yaşadığı sikintilari bölgenin kanaat önderleri olan siz Oda ve Borsa Baskanlarimiz araciligi ile yakından takip ediyoruz.
Sîzlerden gelen sorunları ve çözüm önerilerini ilk olarak 10 Aralık 2015 tarihinde Basbakanimizi ziyaret ettiğimiz zaman iletme imkânı bulduk. Daha sonra 18 Aralık 2015 tarihinde sizlerin de katılımı ile Birligimizde gerçeklestirdigimiz istişare toplantısında Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’e, Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’a ve Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkçi’ye iletmistik.
Bu kapsamda sizlerden gelen sorunları ve çözüm önerilerini dikkate alan hükümetimizin yaptığı çalışmalar kapsamında mükelleflerin, vatandaslarin 1 Aralık 2015-29 Şubat 2016 tarihleri arasina denk gelen 3 aylık süredeki vergi beyannameleri ile sigorta bildirgeleri verme süresi 31 Mayıs 2016 tarihine ertelenmistir. Mükellefler, bu beyanname veya bildirgelerinde beyan ettikleri vergi ve sigorta primlerini 31 Ağustos 2016 tarihine kadar ödeyebileceklerdir. Ayrıca, Yeniden Yapılandırma Kanunundan yararlanan sigorta mükelleflerinin, bu kanun kapsamında yapacaklari taksit ödemeleri de 31 Ağustos 2016 tarihine kadar ertelendigi Basbakanimiz tarafından 22 Aralık 2015 tarihinde açiklamistir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada da, Sirnak ve Hakkari illerinin tamami, Siirt ilinin Eruh ilçesi, Mardin ilinin Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçeleri, Mus ilinin Varto ilçesi, Diyarbakır ilinin Sur ve Silvan ilçelerinde; ikamet eden 5510 sayılı kanun kapsamindaki sigortalilar, işyeri olan isverenler, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile genel sağlık sigortalilarinin 5510 sayılı kanun geregince;
- 1 Aralık 2015 - 29 Şubat 2016 tarihleri arasında vermek zorunda oldukları her türlü bilgi ve belgenin verme süresi ile yapmak zorunda oldukları başvuru sürelerinin 31 Mayıs 2016 tarihine kadar uzatilmasi,
- 31 Mayıs 2016 tarihine kadar (31 Mayıs 2016 dahil) yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde idari para cezasi uygulanmamasi,
- 1 Aralık 2015 tarihinden önce ödeme süresi dolmus mevcut prim borçlan ile 1 Aralık 2015 ile 29 Şubat 2016 tarihine kadar (29 Şubat 2016 dahil) olan döneme ait prim borçlari ve bu döneme denk gelen her türlü yapılandırma ve taksitlendirmelerin taksitlerinin, gecikme cezasi ve gecikme zammi uygulanmaksizin 31 Ağustos 2016 tarihine kadar ertelenmesi, Tesviklerden, yapılandırma ve taksitlendirmeden yararlanan isverenler bakımından, bu durumun ihlal nedeni sayilmamasi,
- 1 Aralık 2015 ile 29 Şubat 2016 döneminde verilmesi gereken belgelerin verilmemesi ve ödemelerin yapilamamasi nedeniyle uygulanmis ve tahsil edilmiş olan idari para cezalari ile gecikme cezasi ve gecikme zamlarinin iptal edilerek işveren ve sigortalilarin borcu varsa borcuna, borcu yoksa sonraki ödemelerine mahsup edilmesi, kararlastirilmistir, işveren ve sigortalilarin borcu varsa borcuna, borcu yoksa sonraki ödemelerine mahsup edilmesi, kararlastirilmistir.Söz konusu düzenlemeler üyelerimize duyurulur.

