5 Aralık 2019 Perşembe     988

BAŞKAN İBRAHİM SARI 2020 MENA BÖLGESİ AÇILIŞ ZİRVESİNE KATILDI

Nizip Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Sarı, INCOTERMS 2020 Mena Bölgesi Açılış Zirvesi’ne katıldı.

INCOTERMS (Dış Ticarette Kullanılan Teslim Şekilleri) 2020 Mena Bölgesi Açılış Zirvesi’nde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel ticarette daha aktif olmak istediklerinin altını çizerken, “Bunun için de ticaretin kurallarını önce biz bilmek durumundayız” dedi.

Bu yıl ICC’nin 100’üncü yılını kutladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Geçtiğimiz 100 yılda ICC, farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında toplamayı başardı. Küresel ticaretin artırılması ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için çalışan, referans kurum haline geldi. Şu an 100'den fazla ülkede, 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil ediyor. Yani dünyadaki her 3 çalışandan 1’i, ICC üyesi firmalarda istihdam edilmiş durumda. ICC, tüm dünyada, küresel ticaretin kurallarının belirlendiği yerdir. Birleşmiş Milletlerde Gözlemci Statüsünü kazanmış, tek iş dünyası kuruluşudur. Dünya Ticaret Örgütü nezdinde tüm ülkelerin özel sektörlerini koordine ederek, daha serbest ve daha adil bir ticaret ortamı sağlamak için çalışmaktadır. TOBB çatısı altında faaliyet gösteren ICC Türkiye Milli Komitesi de, ICC’nin en etkin örgütlerinden biri haline gelmiştir” dedi.

-INCOTERMS kurallarındaki değişiklikler öğrenilmeli

ICC’nin, ikinci yüzyılına, “herkes için, her gün ve her yerde çalışan iş dünyası” vizyonuyla girdiğine değinen Hisarcıklıoğlu, bu vizyonun önemli parçası olan INCOTERMS kurallarının yenilendiğini söyledi.

ICC INCOTERMS kurallarının, Milletlerarası Ticaret Odası’nın en önemli ve kapsamlı çalışmalarından birisi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu sayede, uluslararası ticaretin kurallarının ortaya konduğunu, ihracatçı ve ithalatçıların hak ve yükümlülüklerinin belirlendiğini vurguladı. X

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “İş dünyaları için bu çok önemli bir konu. Zira bu kurallar sayesinde, anlaşmazlıklar çözüm buluyor ve küresel ticaret daha kolay yapılır hale geliyor. Şimdi bu yeni sistemde, yeni teslim şekilleri, kullanıma sunuluyor. Mal bedeli ve sigorta maliyetini içeren CNI (Cost and Insurance) gibi sigorta teminatları artırılıyor. Mevcut teslim şekilleriyse, daha basit daha anlaşılır ve kullanıcı dostu hale getiriliyor. İş dünyası örgütleri olarak, bizim görevimizde, firmalarımızın bunları en iyi şekilde öğrenmesi ve uyum sağlamasıdır. Yenilenen Incoterms 2020’yi, işte şimdi burada, bu konferansla birlikte, ülkemiz iş dünyasına sunmaya başlıyoruz. Sonrasında da çeşitli illerde Incoterms eğitimleri düzenleyeceğiz. Tüm bu eğitim faaliyetlerini, akredite eğitmenler yapacak. ICC Ticaret Hukuku Komisyonu Başkanı ve Incoterms 2020 Çalışma Grubu Üyesi, Değerli Hocamız Prof. Dr. Ercüment Erdem, bu önemli işi üstlenmiş durumda.”

-Küresel ekonomide yavaşlama

Küresel ekonominin yavaşladığına işaret eden TOBB Başkanı, Dünya Ticaret Örgütü’nün, bu yılın başında, küresel ticaret artışını yüzde 4 olarak tahmin ettiğini hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, “Şimdi bu tahmini, yüzde 1,2'ye çekti. En büyük ilk 50 ülkenin ihracatı, ilk 9 ayda yüzde 3 azaldı. Buna karşılık bizim ihracatımız yüzde 3 artı. Ülkeler sıralamasına baktığımızda, ihracattaki artış oranı itibariyle, dünyada 7. sıradayız. Öte taraftan, dünyada artan korumacılık nedeniyle Türkiye'nin ihracatta yaşadığı kayıp 2017'de 900 milyon dolar iken 2018'de 7,2 milyar dolara, 2019'da ise 11 milyar dolara çıktı. Önümüzdeki sene bunun 14 milyar dolara kadar çıkması muhtemel. İş dünyası olarak her zaman adil ve serbest ticaretten yana olduk. Çalışmalarımızı bundan sonra da bu yönde devam ettireceğiz

Bunun için de kuralları en iyi şekilde bilecek ve kullanacağız. INCOTERMS 2020’ye de bu açıdan bakmalı ve en iyi şekilde öğrenmeliyiz.